Resepi Kuih Talam Cha Cha Di Bulan Ramadhan
Selamat Berpuasa semua. Jangan lupa bulan Ramadhan yang mulia ini, kita sama-sama kumpul pahala melalui pelbagai cara. Selain solat terawih, kita boleh bersedekah. Bulan Ramadhan ini hanya datang setahun sekali. Jadi, kita jom kita rebut peluang ini memohon keampunan dari Yang Maha Esa. Moga hidup kita diberkati. Amin..
Kali ini Ratu ingin kongsikan satu resepi tradisional yang menarik perhatian Ratu melalui facebook yang mungkin korang boleh cuba untuk juadah berbuka puasa di bulan Ramadhan ini.
Bahan lapisan bawah:
50gm sekoteng - rebus hingga empuk atau lembut dan toskan. Boleh juga gunakan cha cha
150gm tepung beras*
250ml santan pekat*
450ml air*
1 tbsp tepung hoen kwee - putih*
150gm gula castor*
1 tsp garam*
Cara:
1. Bancuh semua bahan yang bertanda * tapis dan masak hingga naik wap, tutup api.
2. Masukkan sekoteng atau cha cha yang telah direbus tadi dan kacau rata.
3. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit.
Bahan lapisan atas:
150gm tepung gandum
300gm gula halus
3 biji telur
250ml santan pekat
500ml air
1/2 tsp garam
1 ½ tsp perisa rose
Pewarna pink
Cara:
1. Bancuh semua bahan, tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap, tuangkan ke atas lapisan bawah.
2. Kukus selama 30 minit.
3. Setelah siap, angkat dan biarkan betul-betul sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.
SELAMAT MENCUBA SEMUA !!!
Tatapan dari,