Ayam Masak Lemak Cili Padi
Jalan-jalan ke blog lain terpandang menu masakan ni. Alamak terliur pula rasanya bila tengok masak lemak ni. Ratu terus kongsikan di sini.
Masakan ini adalah antara lauk kegemaran Raja tapi bukan Puteri Raja Ratu. Huhu.. Nak tahu kenapa Puteri Raja Ratu tidak suka. Jawapannya adalah sebab masakan ini agak pedas sedikit. Huhu.. Tapi bila dia sudah besar nanti mesti dia akan amakan juga nanti kan.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
4 biji kentang, kupas, dan belah 4 setiap 1, rendam
3 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit, dimayang halus
1 keping asam gelugor
2 kotak santan segera (asingkan ikut 1/4 pekat, yang lebih buat cair sedikit)
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan kisar halus:
30 biji cili padi kampung/ kalau tak da, guna 20 biji cili padi vietnam (warna merah) campurkan dengan 5 batang cili hidup.
1 inci kunyit hidup @ 2 sudu kecil serbuk kunyit
6 biji bawang merah kecil
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang putih
segengam ikan bilis halus
Cara-caranya:
1. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama serai titik dan bahan kisar
halus. Gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Masukkan kentang
(toskan), masak hingga kentang empuk. (Jika nak tumis dulu bahan kisar dengan serai pun boleh. Ikut pilihan masing-masing. )
2. Kemudian, tuang santan cair. Masukkan asam gelugor dan jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air. Biar mendidih.
2. Tuang pati santan (santan pekat), kacau rata dan perasakan dengan
garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan hirisan daun
kunyit. Kacau dan biar mendidih dengan api kecil dan kacau selalu.Bila rasa sedap di tekak tu, tutuplah api
Jika inginkan masak lemak tu kurang pedas, boleh cuba resepi ni. Ratu pun ingin mencuba untuk Puteri Raja Ratu.
1. Jika anda lihat bahan-bahan kisar di atas, saya campurkan dengan ikan bilis halus. Dengan ikan bilis halus, ayam masak lemak cili padi anda lebih lazat dan lemak rasanya. Tak percaya, cubalah! Hihi...
2. Kentang dan asam gelugor juga boleh menghilangkan rasa pedas
cili padi yang amat menyengat. Dengan cara ini, semua ahli keluarga
termasuk anak kecil boleh makan ayam masak lemak cili padi yang kita
masak itu.
Selamat mencuba !!!
Tatapan dari,