Carila di sini beb...

Bagila hamster ni makan..

Nak bagi makan, klik saja dalam kotak tu..
Nak bagi minum, klik penutup botol susu tu..
Nak dia jalan di bulatan balik, klik butang tengah bulatan tu..

Lampu Solar

Wallpaper RR Raudah

Acuan Simen

Acuan Simen
Klik di sini untuk melihat pelbagai gambar dari pelanggan

KISAH PUTERI RAJA RATU

Sunday, June 21, 2009

12 tips utk mencapai kejayaan

Ratu baca buku ‘Enchancing Personal Quality’ & Ratu tertarik utk dikongsi bersama. Dengar ni pakar motivasi Ratu bercerita. Haha. Ratu nak jadi pakar motivasi??? Leh ker..

1. TINGKATKAN PENGHARGAAN DIRI
Kenali diri dimana kekuatan diri cam peramah, tidak mudah putus asa. Peramah ke??? Haha.. Di situ terbina keyakinan diri. Bila de keyakinan diri, personality lbh menyerlah & leh lakukan yg terbaik dlm harungi segala cabaran mendatang utk mencapai impian. Yaaa caiyok2..Better tulis kekuatan diri tu di atas sekeping kertas.
2. JELASKAN MATLAMAT DIRI
Kita bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kehidupan & kerjaya diri kita. Berat tu… Gambarkan di minda apa yg nak dicapai. Gambaran tu mestila spesifik & tetapkan masa utk capainya. Cth, nk jual 100 kpg kuaci minggu ni.
3. PERANCANGAN YG STRATEGIK
Gunakan kekuatan diri tadi, gambarkan/ tuliskan step by step & keputusan terbaik bg mencapainya berserta jangka masa utk mencapainya. Cth, rancang cam ne nk market & target 1 hari leh jual berapa.
4. LATIHAN MENTAL
Gambarkan di minda susunkan step pe nk dibuat.. mana nk wat dulu. Cam ari ni nk wat pe..sok lak nk wat pe.
5. LAKSANAKAN TINDAKAN
Jgn tangguhkan pe yg nk dibuattt!!!! Klu tak ‘berani la terima kenyataan’ & ‘tanggung risikonya’. Jgn begitu beb. Masa bukan kejar kita, tapi kita yg kejar masa. Emm..Tul tak. Klu u all tangguhkan gak. Tak de yg dpt Ratu katakan melainkan “Lu Fikirla Sendiri”. Jgn mare ya Nabil Ratu guna ayat lu ni, nanti belanja mkn kuaci. Rasa2 Nabil sudi tak..Haha
6. TINGKATKAN HUBUNGAN SESAMA MANUSIA
Mengikut kajian, 85% berjayanya niaga tu disebabkan ‘skill human relations’ & 15% lak pengetahuan teknikal. Utk tu, jadila pendengar yg baik, berbudi bahasa & tak sombong. Cth, klu jual kuaci tu, jgn ckp cam ni. “Hoi!!! Ko beli ni kuaci. Klu tak beli ‘Lu Fikirla Sendiri”. Gerenti org tak dtg lg. Haha. Jgn mare ya Nabil Ratu guna ayat lu ni lg, nanti belanja mkn kuaci ya. Haha
7. JAGA EMOSI & TENANGKAN DIRI
Kajian kata seimbangkan kesihatan fizikal dgn pemakanan yg sihat, rehat secukupnya & kerap exercise. Tapi masing2 de cara masing tuk hilangkan stress. Tul tak. Bila emosi ok & tenang, kerja tu dpt dijalankan dgn baik
8. 'SELF-MANAGEMNET' YG EFEKTIF
Cuba wat keja tu supaya ‘dpt singkatkan masa’ / elakkan 'kerja berulang’. Cam ner?? Uruskan masa yg baik cam
* wat keja yg mana kena wat dulu
* kir cabaran/ risiko mendatang
* rancang ari ni pe yg nk wat sok
* katakan ‘TIDAK’ utk hal2 yg mengganggu
9. KETEKUNAN
Ketekunan membolehkan kita menggunakan segala kepandaian & kebijaksanaan utk mencapai impian. Ingat, kegagalan bukan bererti kita gagal terus. Tapi ianya mengajar kita menimba pengalaman bg merancang langkah seterusnya.
10. DISIPLIN DIRI
Disiplin diri yg tinggi membuatkan kita memberi sepenuh perhatian & mengetepikan segala gangguan cam tgk wayang & bowling. Kenala berkorban kit beb. Meh Ratu nyanyi “berkorban apa saja.. harta ataupun nyawa” waa, de tak tempat kalian hujan Ratu nyanyi ni..Haha
11. SENTIASA BERSEDIA
Belajar dari pengalaman & sentiasa bertanya kpd org yg berpengalaman supaya kita bersedia dgn altenatif lain dlm menghadapi cabaran mendatang
12. SENTIASA INGIN PENINGKATAN
Hidup ni kena sentiasa belajar utk hadapi pesaing & cabaran utk mencapai impian. Tul tak. Kita kena kaji kesilapan lepas & ambil peluang yg dtg utk mencapai impian.

Tuesday, June 16, 2009

Sabtu yg Sibuk…

Sabtu pas, jiran uma Ratu wat kenduri kahwin.. Raja lak still lg outstation. Klu Raja de ni, tak lepas peluang berkaraoke. Antara gambaran suasana majlis tersebut.
Khemah ‘Piramid’nya sama dgn khemah masa Majlis Perkahwinan Raja & Ratu. Warna merah sbg tema majlis ni. Ratu lak tema pe??? Emm..Tak leh inform dulu. Tak gempak la beb. Tunggu la paparan ‘detik perkahwinan Raja & Ratu’. Aduhh, ni yg kobar2 nak update sal Ratu & Raja disatukan ni. Heee..
Ayah Ratu sengseng seluar. Ha nk tunjuk wat keja la tu. Ayah Ratu tu baru baik demam. Tapi lum baik tul lg. Nak gak jaga air. Kita kan hidup berjiran. Ratu tgk mak, ayah Ratu dh wakil menolong, Ratu pun ambil peluang ni kemas uma dulu pg2 tu. Menyapu, basuh baju..Dah settle, baru best nak menolong majlis ni.
Keriuhan persiapan lauk pengantin di belakang uma pengantin. Abis majlis ni Ratu kena lari ke uma rakan Ratu tunang lak. Waduh, dah janji kena la dtg beb.
Ni la org yg yak bantu Ratu masa Majlis Perkahwinan Ratu. Haha..SELAMAT BERTUNANG ya
Ni la hiasan di majlis pertunangannya.

Sunday, June 14, 2009

Gelagat si Boboy kesayangan kami..

Ratu tgh sibuk wat keja. Si boboy dtg kacau. Boboy???? Boboy tula nama kucing kesayangan Ratu. Jgn ckp Saadiah je pandai posing, Boboy pun nak gak. Saadiahhh!!! Tak terpikat ke. Haha. Ni klu Raja tgk ni. Abis la Boboyyyy. Tunggu la Raja blk outstation nanti. Tgk tu Kita tgk dia..dia tgk kita lak..
Alamak dah nampak sesuatu.
Waduh, dah gigit kertas lak. Nasib baikla ko comel boy. Tak jadi Ratu nak marah.
ooo..Kacau Ratu wat keja ya. Meh sini, Ratu kerjakan si Boboy. Boboy ni paling pantang org usik perut dia. Usik je terus marah.
Haha gigit boy..Gigit, jgn tak gigittt..

Dh kalah terus dia lari..Haaaaa…kan dah kena peluk dgn ibu Ratu.

Haaaaaaa..tgk The Macho Cat, Boboy. Dah ckp dah. Berposing No 1. Sapa2 de kucing, meh masuk meminang si Boboy ni. Leh kita bincang hantarannya. Haha.leh ker..

Sunday, June 7, 2009

Salah seekor Kucing kami hilang….

Hilang??? Tul Ratu tak tipu. Ratu pun tak tahu mulanya. Raja inform Ratu. Jumaat lepas, Raja baru balik dari outstation. Cuti 2 hari. Raja balik singgah jap uma ibunya. Ibunya inform ‘Saadiah’ dah hilang 3 ke 4 hari lepas. Saadiah??? Siapa Saadiah. Haha. Tu la nama kucing yang hilang tu. Ratu baru ambil gambar gelagatnya 2 minggu lepas masa isi ubat ibu Raja. Ni la yg Ratu rakamkan sebelum kehilangannya. Comel tak…eee geramnya.


Masa ni tgh pandang kamera.. Haha..

Emm. Comel tak.

Ratu agak terkejut bila Raja inform kehilangannya. Teringat Ratu, de org kata klu ambil gambar kucing, nanti kucing hilang/ sakit. Kak umi-e cam ner ni. Saadiah dah hilang. Sabtu tu, Ratu ikut Raja service keta sebab Raja dah nak outstation balik. Ala rasa sekejap je kami dpt ‘spend time together’. Tak pe lah, Ratu kena faham tugas Raja. Kami singgah jap uma ibu Raja. Sekali Ratu tgk alamak Saadiahhh..Waaaaa.. Saadiah dah balikkk...Comelnya..
Ratu pun terus tarik tangan Raja, nak tunjukkan Raja sesuatu. Alamak Raja dah nampakkk. Abis lah Saadiah!!!! Kena soal siasat..

Ni lak gambar sapa yek…it’me, Ratu

Wednesday, June 3, 2009

Raja & Zamarul Hisham..Sapa klon sapa??

Jgn terkejut membaca tajuk cita ari ni. Ni Ratu nak bg korang menjawab persoalan Ratu ni. Adakah Raja klon Zamarul Hisham? Atau Zamarul Hisham klon Raja? Whatever. Bila Ratu kuar sorang masa Raja outstation, gi uma org kahwin ker, org mesti tanya mana Zamarul Hisham. Ramai rakan Ratu ckp wajah Raja cam Zamarul Hisham. Tul ke. Waduh..Tak dpt tawan hati Zamarul Hisham, klonnya pun tak per lah. Raja, jgn kecik hati k. Syg tetap dihatiku & milikku seorang. WAA. Ayat tak leh tahan. Korang selidik la sendiri..
Ni gambar Zamarul Hisham & Diana nikah..

Nah Ratu & Raja nikah..haha…tgk tul Raja & Zamarul Hisham. Sapa klon sapa???

Ni gambar ke 2
Nah ni gambar ke 2…Haaaa…Korang kaji la sendiri...Tapi wajah Ratu de cam Diana Rafar tak..Hahaha..Ckp la yaaaa..emm..nanti Ratu belanja mkn kuaci ke gula2 ke..lehhh..SEMPAT LAK MEMBODEK...Haha
Ni gambar sebelum nikah.. Tgk gambar ni, ni yg wat Ratu rindu Raja ni. Aduhhhhh haiiiii..

K la ni Ratu tunjukkan sebahagian gambar masa majlis pernikahan Zamarul Hisham & Diana Rafar. Semoga jodoh mereka berkekalan hingga ke anak cucu.

Cukup..Cukup..Kup la Ratu letak 2 keping gambar kahwin Ratu & Raja. Tak leh letak yak. Ni yg lg semangat utk setting ‘detik perkahwinan Raja & Ratu’. Go Ratu. Caiyok..Caiyok…




Tuesday, June 2, 2009

Heavy Lifting di Gurun Kedah

Atas permintaan ramai, ni la Ratu & Raja paparkan SECARA EKSKLUSIF heavy lifting yg diberi rakan Raja. Pertengahan Jan 09, Raja dipanggil ke Petronas Fertilizer (Kedah) Sdn. Bhd. utk kerja heavy lifting. 2 Mac, Raja call Ratu kul 5.00 ptg nak ajak ikut gi Kedah 2 hari. Raja tanya Ratu nk ikut tak gi Kedah?? Masa tu Raja dah blk. Ratu dgn pantasnya ckp NAKKKKK...Wah, de tak 1 Malaysia dengar Ratu menjerit. Hahaha. Ratu dgn pantasnya isi borang cuti 2 hari. Waa..leh lak minta cuti ptg2 ni, nk cuti start sok lak tu.. Malam tu bertolak gi Gurun Kedah. Sebelum gi ayah Ratu belanja makan. Nak jalan jauh. Kami sampai kul 3.00pg. 3 Mac, Raja start keja..tapi Ratu tunggu la dlm kereta pg sampai ptg. JGN GELAKKKKK.. Tak per utk Raja tersayang, sanggup Ratu tunggu..Cewahhhh, tiba2 romantik la pulak..ok ni la persiapan Raja sebelum masuk Petronas.
Cek brg2 dlm beg merah.

Tukar kasut…betulkan baju..
Emm..semua dah settle…

Ratu pun cium tgn Raja sbg restu. Haha.. Raja pun gi kerja meinggalkan Ratu...

Nak tahu pe yg Raja wat. Apa tu HEAVY LIFTING?? Cam ner cabarannya. Ikutilah kisah selanjutnya. Klik di sini

Kipas Solar

Kipas Solar
klik la gambar ni.. boleh juga call 012-6844870/ 017-2120267