Carila di sini beb...

Bagila hamster ni makan..

Nak bagi makan, klik saja dalam kotak tu..
Nak bagi minum, klik penutup botol susu tu..
Nak dia jalan di bulatan balik, klik butang tengah bulatan tu..

Lampu Solar

Wallpaper RR Raudah

Acuan Simen

Acuan Simen
Klik di sini untuk melihat pelbagai gambar dari pelanggan

KISAH PUTERI RAJA RATU

Saturday, November 30, 2013

Mula Memasang Tinted Untuk Rumah Baru

Sudah lama Ratu tidak update blog ini, nampaknya blog ini sudah bersawang dan ianya perlu dikemaskini. Kali ini Ratu ingin menceritakan tentang perkembangan rumah baru Raja Ratu. Rumah kami kini baru hendak mula memasang tinted untuk setiap cermin rumah tersebut. Ini bertujuan bagi menjadikan kawasan dalam rumah menjadi sejuk.

Ratu mula membuat survey sebelum pemasangan ini dibuat. Ratu tertarik dengan tinted yang digunakan oleh jiran rumah Raja Ratu. Ratu pun terus mendapatkan maklumat mengenai pemasangnya. Setelah maklumat diperolehi dan Ratu dapati harganya jauh lebih rendah dan berpatutan. Akhirnya Ratu mengambil keputusan untuk meminta pemasang yang bernama Aivin untuk memasang tinted di rumah Raja Ratu. Raja juga sudah bersetuju dengan harga yang ditawarkan oleh Aivin.

Pemasangan pun dijalankan.


Selepas urusan tinted rumah ini siap. Ratu akan menjalankan langkah seterusnya untuk rumah baru kami iaitu grill rumah sambil mula survey untuk perabot di rumah baru Raja Ratu. Maklumlah ini sudah mencecah hujung tahun. Sekejap sahaja masa berlalu kan. Pejam celik, pejam celik sudah hujung tahun dan kita bakal menempuh tahun baru nanti. Pastinya hujung tahun ini pelbagai promosi penghabisan stok dibuat sekarang. Hehe.

Tatapan dari,

Wednesday, November 27, 2013

Kilang Emas Public Gold

Anda jangan terkejut jika saya katakan di sini bahawa Public Gold mempunyai kilang emasnya sendiri. Kilang emas ini terletak di Pulau Pinang. 

Inilah dia, kilang emasnya,



Public Gold mempunyai kilang emas yang terbesar di Malaysia. Jenama Public Gold sudah berada di pasaran sejak tahun 2008 hingga sekarang. Public Gold juga mempunyai 17 cawangan di seluruh Malaysia termasuklah Sabah dan Sarawak. Syarikat emas ini juga mempunyai anak syarikat yang menjalankan operasi Peti Simpanan Selamat (Safe Deposit Box) di Pulau Pinang dan Bandar Sunway dengan kapasiti 5,000 buah peti simpanan.




Berminat untuk memiliki emas? Boleh menghubungi saya @ sms @ we chat @ whatsapp (Ely) 012-6844870

Laman facebook saya : RR Wealth Management

Antara topik lain:
Kelebihan Memiliki Emas
Produk Public Gold - Jongkong Emas
Keuntungan Memiliki Emas Fizikal
Mengapa Saya Memilih Public Gold?
Produk Public Gold - Dinar

Tatapan dari,

Friday, November 22, 2013

Produk Public Gold -BungaMas

Ini adalah produk BungaMas keluaran Public Gold. Rekaannya yang cantik, pasti menambat hati sesiapa yang melihatnya.

Ini adalah BungaMas 10 gram,


-> Harganya adalah sama dengan harga jongkong emas
-> Beratnya 10 gram
-> Saiznya 15 mm x 24 mm
-> Kandungan emasnya 999.9
-> Ketebalannya 1.5 mm
->Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan



Saya sendiri terpegun dengan rekabentuknya. Anda pula bagaimana?

Ini adalah BungaMas 20 gram,

-> Beratnya 20 gram
-> Saiznya 16 mm x 25 mm
-> Ianya emas berkualiti 999
-> Ketebalannya 3 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Simpanlah emas fizikal dan jadikannya sebagai pelaburan di masa akan datang.


Ini adalah BungaMas 50 gram,



-> Beratnya 50 gram
-> Saiznya 24 mm x 37 mm
-> Ianya emas berkualiti 999
-> Ketebalannya 3.5 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Kalau hendak tahu berapa harganya --> Hubungi saya 012-6844870
Ingat harga berubah setiap 20 minit mengikut harga pasaran dunia. 


Ini adalah BungaMas 100 gram,


-> Beratnya 100 gram
-> Kandungan emasnya 999.9
-> Ketebalannya 3.5 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Emas ini tidak rugi memilikinya. Harga untuk koleksi emas ini saya tidak boleh nyatakan di sini. Ini kerana harga emas Public Gold berubah setiap 20 minit mengikut harga pasaran dunia. Cepat hubungi saya di talian 012-6844870 (Ely) sebelum harga terus naik.


Kunjungilah laman facebook saya : RR Wealth Management
Antara topik lain,
Kelebihan Memiliki Emas
Keuntungan Memiliki Emas Fizikal
Produk Public Gold-Dinar
Pelaburan Emas Menurut Islam
Mengapa Saya Memilih Public Gold?

Tatapan dari,

Monday, November 18, 2013

Produk Public Gold - Jongkong Emas

Ini adalah produk yang menjadi tumpuan ramai iaitu jongkong emas. Rekabentuknya yang 'simple' tapi berharga.

Ini adalah Jongkong Emas 10 gram,


-> Harga jongkong emas yang paling rendah
-> Beratnya 10 gram
-> Saiznya 15 mm x 24 mm
-> Ianya emas berkualiti 999
-> Ketebalannya 1.5 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Ingat beli ikut kemampuan. Sedikit-sedikit.. Lama-lama menjadi bukit. Hubungi saya untuk maklumat lanjut Ely di talian 012-6844870.



Ini pula Jongkong Emas 20 gram,


-> Beratnya 20 gram
-> Saiznya 16 mm x 25 mm
-> Ianya emas berkualiti 999
->Ketebalannya 3 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Simpanlah emas fizikal dan jadikannya sebagai pelaburan di masa akan datang. Hubungi saya untuk maklumat lanjut di talian 012-6844870 (Ely).



Ini pula Jongkong Emas 50 gram,


-> Beratnya 50 gram
-> Saiznya 24 mm x 37 mm
-> Ianya emas berkualiti 999
-> Ketebalannya 3.5 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Kalau hendak tahu berapa harganya --> hubungi saya di talian 012-6844870 (Ely)
Ingat harga berubah setiap 20 minit mengikut harga pasaran dunia. 



Ini pula Jongkong Emas 100 gram,


-> Beratnya 100 gram
-> Saiznya 35 mm x 54 mm
-> Ianya emas berkualiti 999
-> Ketebalannya 3 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Emas ini tidak rugi memilikinya. Berminat, boleh hubungi saya 012-6844870 (Ely).



Ini pula Jongkong Emas 250 gram,
-> Beratnya 250 gram
-> Saiznya 50 mm x 80 mm
-> Ianya emas berkualiti 999
-> Ketebalannya 6 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan


Tidak terujakah anda untuk memilikinya? Boleh hubungi saya 012-6844870 (Ely).



Ini pula Jongkong Emas 500 gram,


-> Beratnya 500 gram

-> Saiznya 44 mm x 88 mm
-> Ianya emas berkualiti 999
-> Ketebalannya 8 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Lagi berat jongkong emas itu, semakin cepat anda meraih keuntungan memilikinya. Boleh hubungi saya di talian 012-6844870 (Ely).


Laman facebook saya : RR Wealth Management
Antara topik lain:
Produk Public Gold - BungaMas
Produk Public Gold - Dinar
Produk Public Gold - Tai Fook Series
Mengapa Saya Memilih Public Gold?
Kelebihan Memiliki Emas
Keuntungan Memiliki Emas

Tatapan dari,

Saturday, November 16, 2013

Produk Public Gold - Tai Fook Series

Kali ini saya akan menampilkan produk Public Gold yang digemari oleh kaum cina. Rekabentuknya yang 'simple' tapi menarik.

Ini adalah Tai Fook Series 10 gram,


-> Harganya adalah sama dengan jongkong emas biasa
-> Beratnya 10 gram
-> Ianya emas berkualiti 999
-> Ketebalannya 1.5 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Ingat beli ikut kemampuan. Sedikit-sedikit.. Lama-lama menjadi bukit. Hubungi saya untuk maklumat lanjut di talian 012-6844870 Ely.



Ini adalah Tai Fook Series 20 gram,


-> Beratnya 20 gram
-> Saiznya 16 mm x 25 mm
-> Kandungan emasnya 999.9
-> Ketebalannya 3 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Simpanlah emas fizikal & jadikannya sebagai pelaburan di masa akan datang. Hubungi saya di talian 012-6844870 untuk maklumat lanjut.



Ini adalah Tai Fook Series 50 gram,


-> Beratnya 50 gram
-> Saiznya 24 mm x 37 mm
-> IKandungan emasnya 999.9
-> Ketebalannya 3.5 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Kalau hendak tahu berapa harganya --> Hubungi saya di talian 012-6844870
Ingat harga berubah setiap 20 minit mengikut harga pasaran dunia. 



Ini adalah Tai Fook Series 100 gram,


-> Beratnya 100 gram
-> Saiznya 35 mm x 54 mm
-> Kandungan emasnya 999.9
-> Ketebalannya 3 mm
-> Boleh dibuat bayaran secara ansuran selama 4 bulan

Emas ini tidak rugi memilikinya. Harga untuk produk ini tidak boleh saya nyatakan di sini. Ini kerana harga berubah setiap 20 minit mengikut harga pasaran dunia. Cepat hubungi saya @ msg @ whatsapp @ we chat di talian 012-6844870 Ely. 

Bertindak sekarang untuk memilikinya sebelum harga terus naik.


Laman facebook saya: RR Wealth Management
Antara topik lain:
Produk Public Gold -BungaMas
Produk Public Gold - Dinar
Kelebihan Memiliki Emas
Pelaburan Emas Menurut Islam
Mengapa Saya Memilih Public Gold?
Kini Harga Emas Semakin Meningkat

Tatapan dari,

Tuesday, November 12, 2013

Tips hartanah : Pembelian Tanah Lot Banglo !!!

Memandangkan harga rumah siap dibina atau di dalam pembinaan semakin mahal, ramai yang memilih untuk membeli tanah lot banglo untuk didirikan rumah di atasnya. Selain daripada itu juga adalah anda dapat memiliki keluasan rumah yang lebih luas, kerana kos untuk membina sebuah rumah di atas tanah lot sendiri juga adalah jauh lebih murah berbanding dengan membeli sebuah rumah melalui pemaju atau rumah sub-sale.

Namun begitu, anda harus berhati-hati supaya pelaburan yang anda keluarkan untuk membeli sebidang tanah lot itu berbaloi. Jangan pula sampai duit dah habis, tapi habuk tanah lot pun tak dapat2..Oleh yang demikian, disini pihak kami senaraikan beberapa tips ringkas dan mudah dipraktiskan yang mungkin serba sedikit dapat membantu anda semua dalam urusan pembelian tanah lot ini.

1. Daripada pengalaman dan pemerhatian pihak kami, terdapat 2 keadaan dimana tanah lot banglo ini dijual:-
i. Tanah lot yang telah dipecah bahagi daripada satu Geran Besar (Master Title) kpd Geran Individu yang berasingan, dimana syarat kegunaan tanah juga telah ditukar daripada Pertanian kpd Bangunan. 

ii. Tanah lot yang masih dalam satu Geran Besar (Master Title) dan belum dibuat pecah bahagi kepada Geran Individu yang berasingan, bahkan status tanah masih lagi Pertanian.

Nasihat pihak kami, kalau anda nak beli tanah lot, SEBAIK-BAIKNYA, CARILAH Tanah Lot yang telah dipecahbahagi dan mempunyai geran individu yang berasingan. Kenapa kami kata begitu?? Kerana apabila sesuatu geran individu yang berasingan dan telah ditukar syarat kepada bangunan itu dikeluarkan, disamping geran individu tersebut pun telah didaftarkan atas nama tuan tanah itu sendiri, maka proses dan transaksi jual beli tanah tersebut akan menjadi lebih mudah dan cepat berbanding dengan kalau anda beli tanah lot dalam kategori ii di atas. 

Sukacita diingatkan, jika anda ingin membuat pinjaman/ pembiayaan bank untuk membeli tanah lot, bank hanya boleh meluluskan pinjaman/ pembiayaan untuk pembelian tanah lot yang sudah ada geran individu sahaja. Kalau yang belum ada geran individu memang bank takkan luluskan punya. 

Lagipun, bila dah ada geran individu, proses permohonan pinjaman/ pembiayaan tersebut akan menjadi lebih mudah, sama spt permohonan pinjaman/ pembiayaan untuk beli rumah yang dalam pembinaan/ sub-sale. Bahkan ada sesetengah bank boleh menawarkan terus skim pinjaman/ pembiayaan untuk membina rumah di atas tanah lot yang anda beli tersebut. 

2. Macam mana nak tahu tanah lot tersebut telah ada geran individu dan telah ditukar syarat kepada Bangunan?? Mudah saja, sebelum decide untuk beli, sila mintak salinan geran individu tanah lot tersebut daripada tuan tanah/ penjual dan lakukan carian persendirian di pejabat tanah. Daripada carian tersebut anda akan dapat tahu status sebenar tanah lot berkenaan. Kalau anda yakin dengan status tanah tersebut dan berpuas hati dengan lokasi serta keadaan tanah nya, barulah anda teruskan niat untuk membeli nya.

3. Adapun Tanah lot yang masih dalam satu Geran Besar (Master Title) dan belum dibuat pecah bahagi kepada Geran Individu yang berasingan, kami KURANG MENGGALAKKAN (BUKAN MELARANG SEPENUHNYA) anda beli tanah lot sebegini, walaupun barangkali kebiasaannya harga jualannya lebih murah berbanding tanah lot yang telah ada geran individu. 

Kebanyakkan tanah lot kategori sebegini ramai orang jual. Kebiasaannya, mereka akan tunjukkan pelan lay-out lot2 tanah yang telah dilakarkan dalam Geran Besar tersebut kepada bakal pembeli. Mungkin mereka mintak bantuan juru ukur untuk menyediakan pelan tersebut supaya nampak lebih meyakinkan pembeli. Kadang2 pelan lay-out tersebut hanyalah baru satu pelan draft sahaja dan belum pun di submit ke Majlis Daerah/ Perbandaran utk kelulusan..

Daripada situ mereka akan menawarkan jualan lot2 tersebut dengan harga yang lebih murah..apabila ditanya oleh pembeli adakah tanah lot ni dah ada geran individu, mereka akan jawab, “..dalam proses..tunggu kelulusan pejabat tanah saje lagi..sengaja kita jual awal, sebab kalau tunggu geran keluar memang tak dapat dah harga murah macam ni..”. Walhal submission plan lay-out ke Majlis Daerah/ Perbandaran pun kadang2 mereka masih belum buat, apatah lagi kelulusan untuk permohonan pecah bahagi dan tukar syarat daripada pertanian kepada bangunan. 

Secara ringkasnya, sukacita kami nyatakan, proses untuk pecah bahagi dan tukar syarat tanah ini bukanlah satu proses yang simple seperti A B C..ianya akan mengambil masa antara 1 bulan hingga 2 tahun..ianya juga melibatkan kos yang agak tinggi..itu termasuklah kos juru ukur, kos permohonan pecah bahagi dan tukar syarat di pejabat tanah dan kos premium yg pejabat tanah kenakan kepada tuan tanah apabila geran individu tersebut dikeluarkan kelak..paling2 kurang pun modal awalan yg kena ada untuk pecah satu lot boleh mencecah RM2 ribu..bayangkanlah kalau 20 lot..dah berapa modal awalan yang perlu dikeluarkan..jadi kesimpulannya, urusan tersebut memerlukan modal yang agak besar juga..

Oleh yang demikian, terdapat sesetengah tuan tanah/ penjual yang hendak mudah dan hendak jimat dan tidak mahu keluarkan modal awal untuk buat pecah bahagi dan tukar syarat tanah tersebut. Mereka akan terus menjual tanah lot tersebut kepada Pembeli dengan hanya berdasarkan kpd pelan lay-out draft sahaja..memanglah on paper nampak ok, sebab mereka akan tandakan mana satu tanah lot pembeli A, mana satu tanah lot pembeli B, tetapi hakikatnya, itu hanyalah di atas kertas kosong semata2..geran tanah individu masih entah ke mana lagi..yang penting bila kita beli tanah, kita nak kan geran individu atas nama kita, bukannya setakat tanda atas pelan semata2..betul tak?

4. Jadi nasihat kami, anda fikir2kanlah risiko yang bakal dihadapi sekiranya membeli tanah lot yang masih belum ada geran individu..walaubagaimanapun, sekiranya anda berminat untuk membeli tanah lot sedemikian, ada beberapa tips yg boleh kami kongsikan untuk anda :
i. Dapatkan pengesahan bertulis daripada tuan tanah/ wakil tuan tanah/ penjual tentang status urusan pecah bahagi dan tukar syarat serta urusan pengeluaran geran individu tanah lot tersebut. Kalau boleh mintak mereka lampirkan (exibit) bukti perserahan pelan lay-out yang juru ukur dah submit ke Majlis Daerah/ Perbandaran atau resit perserahan permohonan pecah bahagi dan tukar syarat yang juru ukur / tuan tanah dah submit ke pejabat tanah atau salinan Borang 5A (Borang yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah kepada Tuan tanah memaklumkan tentang kelulusan permohonan tersebut dan meminta tuan tanah menjelaskan premium sebelum geran individu boleh dikeluarkan). Jika lengkap semua dokumen2 yang tersebut dan anda sudah yakin, barulah proceed dengan pembelian tersebut.

ii. Sila berurusan melalui peguam untuk sediakan perjanjian jual beli tanah lot tersebut. Dimana dalam perjanjian tersebut biarkan peguam nyatakan di dalam preamble (bahagian awalan perjanjian) tentang status dan proses pengeluaran geran individu tanah lot tersebut. Kalau boleh lampirkan sekali dokumen2 sokongan tadi sebagai lampiran yang akan dibaca bersekali dgn perjanjian jual beli tersebut. Pendek kata semuanya mesti dinyatakan secara jelas dan telus di dalam perjanjian jual beli tersebut. 

iii. Perjanjian jual beli tersebut mestilah perjanjian bersyarat (pre-conditional agreement). Maksud kami mesti dinyatakan di dalam perjanjian tersebut yang urusan jual beli ini dibuat secara bersyarat dimana syarat tersebut adalah pihak tuan tanah/ penjual hendaklah terlebih dahulu mendapatkan pengeluaran geran individu yang berasingan yang telah ditukar syarat kepada bangunan dalam tempoh masa tertentu seperti 12 BULAN, sebelum transaksi ini boleh disempurnakan. Sekiranya gagal, perjanjian tersebut dianggap terbatal secara otomatik dan tidak mempunyai apa2 kesan.

iv. Dari segi bayaran harga jual beli pula, pembayaran deposit boleh dibuat pada masa menandatangani perjanjian jual beli tersebut, tetapi bayaran deposit hendaklah dibayar oleh pembeli kepada Peguam sebagai stakeholder, dan bukannya terus kepada tuan tanah/ penjual. Sekiranya tuan tanah perlukan sedikit modal awalan untuk urusan2 proses pengeluaran geran individu tersebut, ia boleh memohon kepada peguam tersebut supaya dilepaskan bayaran terus kepada pihak berkuasa yang berkenaan (bukan kpd tuan tanah/ penjual) dgn mengemukakan bukti bertulis tentang bayaran2 yang diperlukan tersebut. 

Misalnya, kalau tuan tanah perlukan wang untuk bayar juru ukur, juru ukur hendaklah menghantar terus invois kepada peguam tersebut dan atas budi bicara peguam tersebut, bayaran daripada deposit yang dipegang oleh peguam tadi akan dilepaskan terus kepada juru ukur. Walaubagaimanapun, tuan punya/ penjual hendaklah berakujanji untuk mengembalikan segala bayaran deposit tersebut, terutamanya yang telah dilepaskan oleh peguam tersebut kepada pihak2 yang berkenaan, sekiranya proses pengeluaran geran individu tersebut gagal diperolehi atau ditolak oleh pejabat tanah atas apa2 sebab sekalipun dalam tempoh yg ditetapkan.

v. Baki bayaran harga jual beli akan hanya dijelaskan oleh pembeli melalui peguam tersebut kepada tuan punya/ penjual setelah geran individu yang berasingan dikeluarkan, sama ada secara tunai atau melalui pinjaman, di mana pinjaman hanya boleh dibuat setelah geran individu dikeluarkan.

vi. Setelah kedua2 pihak berpuas hati dgn syarat2 dan terma2 tersebut, barulah transaksi jual beli tanah lot yang belum ada geran individu tadi boleh diteruskan..jika tidak, mungkin anda boleh lupakan sahaja untuk beli tanah lot tersebut..carilah saje tanah lot lain..mungkin bukan rezeki anda di situ..

Rasanya, ini adalah serba sedikit tips mudah yang kami kongsikan dan anda boleh praktiskan apabila membeli tanah lot banglo. Semoga tip ini berguna untuk anda semua dan dapat dikongsikan dengan kenalan-kenalan yang lain. Hartanah adalah satu perniagaan dan kalau ada yang jual murah tidak salah membeli. TANAH = aset tetap, tiada susut nilai, kenaikan nilai semasa, ia berbentuk fizikal & permintaan tinggi.

Tatapan dari,

Kipas Solar

Kipas Solar
klik la gambar ni.. boleh juga call 012-6844870/ 017-2120267