Carila di sini beb...

Bagila hamster ni makan..

Nak bagi makan, klik saja dalam kotak tu..
Nak bagi minum, klik penutup botol susu tu..
Nak dia jalan di bulatan balik, klik butang tengah bulatan tu..

Lampu Solar

Wallpaper RR Raudah

Acuan Simen

Acuan Simen
Klik di sini untuk melihat pelbagai gambar dari pelanggan

KISAH PUTERI RAJA RATU

Tuesday, July 4, 2017

8 Tip Bijak Bebas Hutang Selepas Raya

Ratu terbaca satu tips di mingguan wanita yang mana Ratu ingin kongsikan di sini. Sekarang ini, ekonomi negara kita tak stabil. Selepas hari raya, ramai yang mula buntu berhadapan dengan masalah kewangan yang dihadapi. Ada yang terdesak sehingga ada yang mengorbankan duit raya anak-anak untuk menampung perbelanjaan selepas raya. Kita harus bijak merancang. Bagi Ratu menggunakan duit raya anak-anak bukanlah satu jalan yang terbaik, jika kita sepatutnya tidak boros berbelanja. 

Amalkanlah tip ini,
1.  Berkongsi kereta yang mana boleh menjimatkan minyak
Jika kita masih bujang dan ingin balik bersama-sama adik beradik lain untuk pulang berhari raya. Maka, digalakkan berkongsi kereta. Sekiranya perlu, pilihlah kenderaan awam dengan menempah tiket untuk pulang ke kampung halaman dengan lebih awal.

2.  Duit raya
Berapa banyak yang perlu anda berikan kepada budak-budak yang datang berkunjung ke rumah di bulan syawal haruslah berpada-pada. Ikut kemampuan. Jangan sampai menjerat diri.

3.  Ketepikan budget selepas raya
Ini amat penting. Kita perlu ketepikan budget perbelanjaan termasuk perbelanjaan dapur dan perbelanjaan untuk kembali bertugas selepas bercuti raya.

4.  Berbelanja mengikut bajet
Janganlah kita berbelanja raya seperti orang lain yang mungkin mempunyai rezeki lebih. Ikut kemampuan diri sendiri, bukannya menjerat diri. Kalau dah terjerat, orang lain bukannya dapat membantu kan. Rancangkan perbelanjaan raya. Letakkan peruntukkan berapa yang perlu dibelanjakan sepanjang untuk berhari raya dan perlu displin diri. Jika tersasar sekalipun, jangan lah terlari banyak. 

5. Bijak menggunakan kredit kad
Kredit kad ini sebenarnya perlu digunakan tatkala kecemasan. Ia bukannya lampu hijau yang membolehkan kita menggunakan sesuka hati. Sebab nanti kita yang perlu membayar balik. Bayar balik pun menggunakan duit kan. Tambahan lagi, kita perlu membayar faedah yang dicaj kepada kita berdasarkan jumlah penggunaan kredit kad tersebut. Jadi, bijaklah berbelanja.

6. Gunakan sedikit sahaja duit tabungan
Jika kita ingin gunakan duit tabungan. Gunakanlah dalam jumlah yang berpada-pada mengikut keutamaan. Sekarang ini, ekonomi tak stabil. Hendak mengumpul duit banyak kadangkala tersasar bila kos sara hidup yang tinggi kini. Jadi, berpada-pada lah juga jika ingin menggunakan duit tersebut untuk perayaan. Nanti, malang tidak berbau. Jika berlaku sesuatu kepada kita adan keluarga di masa akan datang, termenung dan menyesal pula nanti. Adalah lebih baik jika duit tabungan tidak diusik untuk berbelanja di musim perayaan.

7.  Selesaikan hutang besar
Ramai di kalangan kita yang menerima duit raya atau bonus raya dalam jumlah yang tinggi. Tapi, ianya bukanlah lampu hijau untuk berbelanja besar di musim perayaan ini. Jika ada hutang yang perlu dijelaskan. Utamakan hutang tersebut terlebih dahulu. Tanggungan hutang jangan diambil mudah. Jika ada rezeki lebih di bulan ramadhan ini, bayarlah ansuran rumah atau kereta lebih atau peruntukkan sejumlah wang untuk insuran kenderaan tersebut yang perlu dibayar kelak. Takut nanti tatkala kita terdesak, kita tidak perlu risau kerana kita sudah menyediakan peruntukkan tersebut. 

8.  Mulakan diari kewangan
Rekodkan semua penggunaan wang dan duit keluar masuk agar kita tidak tersasar dari budget kita dan tidak membazir.

Tatapan dari,

Kipas Solar

Kipas Solar
klik la gambar ni.. boleh juga call 012-6844870/ 017-2120267