Carila di sini beb...

Bagila hamster ni makan..

Nak bagi makan, klik saja dalam kotak tu..
Nak bagi minum, klik penutup botol susu tu..
Nak dia jalan di bulatan balik, klik butang tengah bulatan tu..

Lampu Solar

Wallpaper RR Raudah

Acuan Simen

Acuan Simen
Klik di sini untuk melihat pelbagai gambar dari pelanggan

KISAH PUTERI RAJA RATU

Wednesday, January 10, 2018

Basmi Anai-Anai Jimatkan Kos

Ratu ada terbaca tips untuk membasmi anai-anai di mingguan wanita. Jadi, Ratu ingin kongsikan tips tu di sini. Moga membantu kita semua khususnya mereka yang mempunyai banyak perabot kayu. Mahu dibaiki pastinya bukan sedikit kos yang perlu dikeluarkan.

Berikut adalah tip mengesan kehadiran anai-anai :-

1.    Wujudnya rekahan dan lubang
Cuba ambil pemutar skru dan cocok serta ketuk secara perlahan-lahan bagi mengesan lubang yang wujud pada kayu. Jika ada rekahan pada kerangka kayu cermin mahupun pintu kediaman ataupun jika terdapat selut berpasir, sah la anai-anai sedang membiak.

2.   Hadirnya kalkatu
Hadirnya kalkatu menandakan bahawa ada bahagian dalam rumah anda dihuni anai-anai. Perhatikan dari mana kalkatu itu keluar, maka di situlah sarang anai-anai.

3.   Warna paquet bertukar
Anai-anai dapat dikesan melalui warna kayu pada lantai paquet atau kerangka tingkap dan pintu. Kayu yang mula diserang akan berubah warna dari warna coklat gelap kepada coklat cair.


Antara tip untuk menghalau dan menghapuskan anai-anai,

* Garam dapur
Taburkan garam dapur ini di tempat anai-anai. Lebih baik di sarangnya. Tapi cara ini dikatakan kurang efektif untuk menghalau dan membunuh kesemua anai-anai yang berada di sarang tersebut kerana garam berada di permukaan sahaja. Jadi, campurkan garam tersebut dengan air dan biarkan campuran itu semalaman dan sembur di kawasan yang mempunyai sarang anai-anai.

* Air kapur sirih
Kapur bersifat panas. Anai-anai pula memiliki kulit yang nipis & lembut. Air kapur ini akan membakar kulit serangga ini. Caranya, sembur air kapur ke atas permukaan kayu yang diserang anai-anai.

* Air cucian beras
Air pertama dari basuhan beras boleh digunakan untuk menghalau anai-anai dari terus membina sarang. Caranya, dengan hanya semburkan air cucian tersebut ke sarang anai-anai

* Minyak tanah
Kebiasaannya orang menggunakan minyak tanah untuk membakar. Akan tetapi, ianya juga boleh digunakan untuk mengusir anai-anai. Semburkan sahaja minyak tanah tersebut ke permukaan kayu yang mempunyai anai-anai. Cuma bau minyak tanah ini agak kuat dan mungkin kurang sesuai untuk kawasan dapur.

* Tembakau 
Campurkan tembakau dengan air dan biarkan semalaman. Keesokkannya, semburkan air campuran tembakau itu pada kayu yang diserang anai-anai.

Moga tip ini membantu anda semua.

Tatapan dari,

Kipas Solar

Kipas Solar
klik la gambar ni.. boleh juga call 012-6844870/ 017-2120267