Carila di sini beb...

Bagila hamster ni makan..

Nak bagi makan, klik saja dalam kotak tu..
Nak bagi minum, klik penutup botol susu tu..
Nak dia jalan di bulatan balik, klik butang tengah bulatan tu..

Lampu Solar

Wallpaper RR Raudah

Acuan Simen

Acuan Simen
Klik di sini untuk melihat pelbagai gambar dari pelanggan

KISAH PUTERI RAJA RATU

Wednesday, March 14, 2018

Rahsia Buah Laici

Jom kita amati khasiat buah laici ini untuk tatapan dan renungan kita bersama. Ratu kongsikan di sini.

1.  Tidak ada lemak tepu
Buah laici mengandungi kira-kira 66 kalori bagi 100 gram buahnya. Ia tidak mengandungi lemak tepu atau kolestrol tetapi mengandungi sejumlah besar serat pemakanan, vitamin dan antioksidaan. Laici mengandungi fosforus, kalsium, vitamin A, B kompleks dan C. Ia juga turut mengandungi mangan, tembaga, zink, besi dan selenium.

2.  Penentang kuman berjangkit
Laici merupakan sumber vitamin C yang baik. Dikatakan 100 gram buah segar mengandungi kira-kira 71.5 miligram atau 119 peratus nilai pemakanan yang dicadangkan untuk setiap hari. Kajian mendapati bahawa pengambilan buah yang kaya dengan vitamin C ini mampu membentuk penentangan terhadap kuman-kuman berjangkit dan membahayakan. 

3.  Sumber baik Vitamin B kompleks
Selain itu, buah laici adalah sumber baik vitamin B kompleks seperti thiamin, niasin dan folat. Vitamin-vitamin ini amat perlu kerana ia melalui cara co faktor untuk membantu tubuh memetabolismekan karbohidrat, protein dan lemak-lemak.

4.  Antioksidan dan anti influenza
Kajian mendapati bahawa oligonol terdapat dalam buah laici. Oligonol ini memiliki tindakan antioksidan dan virus anti influenza. Ia dikatakan mampu memperbaiki peredaran darah dalam organ-organ, mengurangkan berat badan, dan melindungi kulit daripada sinaran ultra ungu yang membahayakan.


5.  Perlindungan terhadap jantung
Laici juga mengandungi sejumlah mineral yang sangat baik seperti kalium dan tembaga. Kalium ini adalah komponen penting bagi sel dan cecair tubuh membantu mengawal dengupan jantung dan tekanan darah. Ia juga menawarkan perlindungan menentang stroke dan penyakit koronari jantung. Tembaga amat diperlukan dalam penghasilan sel-sel darah merah.

6.  Mengecutkan kelenjar membengkak
Isi buah dikatakan boleh direbus dan airnya boleh diminum sebagai tonik untuk melegakan perut dan menguatkan badan, penawar racun, rawatan tumor dan bengkak kelenjar. Isi buah dikatakan memiliki kebolehan untuk mengecutkan kelenjar membengkak dan melegakan sakit yang berkaitan dengannya.

7.  Legakan masalah pencernaan terganggu
Isi buah laici adalah antiasid yang baik. Ia boleh digunakan untuk merawat keasidan yang tinggi, loya dan dispepsia (pencernaan terganggu yang biasanya menyebabkan ketidakselesaan atau kesakitan pada bahagian abdomen selepas makan dan kadangkala diiringi dengan muntah).

8.  Memperhaluskan kulit dan kurangkan bintik hitam pada muka
Dikatakan penghidap akne dan bintik-bintik hitam pada muka memerlukan pengambilan laici sebanyak mungkin. Laici dikatakan mampu menyuburkan minyak pada kulit dan membantu mengurangkan pertumbuhan akne. Buah ini boleh memperhaluskan kulit apabila dimakan tanpa sebarang had. Sekaligus mengurangkan bintik hitam pada muka.

Tatapan dari,

Kipas Solar

Kipas Solar
klik la gambar ni.. boleh juga call 012-6844870/ 017-2120267